Uz Sveto pismo, knjižica Nasljeduj Krista autora Tome Kempenca najprevođenije je i najviše tiskano djelo kršćanske duhovnosti. Ovaj klasik duhovnosti, koji želi voditi duše prema napretku u duhovnom životu, izvorno je namijenjen redovnicima. No, tijekom stoljeća hranio je mnoge kršćane, i redovnike i laike, koji su dosegli vrhunce svetosti. Kao i tolikima prije nas, i nama danas Nasljeduj Krista može biti od velike duhovne koristi. 

Odlučili smo u korizmenim e-duhovnim vježbama poslužiti se ovim djelom i svaki dan, osim nedjelje, za razmatranje uzeti po jedan ulomak iz prve i druge knjige Nasljeduj Krista. Ako smatrate korisnim, možete već sada kupiti svoj primjerak Nasljeduj Krista i, obavljajući ove duhovne vježbe, imati ga uz sebe u tiskanom izdanju. Na temelju ulomaka spomenutog djela pripremili smo kratka razmatranja koja vam mogu pomoći da produbite važna otajstva duhovnog života i tako obogatite svoju korizmu. Razmatranja će se sastojati od uobičajenih koraka: priprava, čitanje, razmatranje i molitva. Pripremili su ih fra Darko Tepert, br. Marinko Klaić, fra Marko Galić i fra Josip Vlašić.

Zahvaljujući našim programerima i čitačima, od ove korizme postoji mogućnost slušanja razmatranja. To je zahtijevalo veliki trud. Sami ćete izabrati način koji vam više odgovara. Zvučna razmatranja zasigurno vam mogu pomoći da se vratite razmatranju koje ste obavili čitajući. Na primjer, ako ste razmatranje obavili u ranim jutarnjim satima (što vam preporučujemo!), bit će vam lakše na kraju dana vratiti mu se u zvučnom obliku.

Razmatranja ćemo obavljati u svim danima, osim nedjelje. Ne preskačemo nedjelju slučajno. Činimo to kako bismo prednost dali euharistijskom susretu i nedjeljnim misnim čitanjima koja možete sami razmatrati, ali i kako biste u nedjelje napravili mali osvrt na razmatranja koja ste obavili u prethodnom tjednu. Već sada vam stavljamo na srce: dobro je imati jednu radnu bilježnicu u koju ćete zapisati poneku crticu iz svog razmatranja. To će vam pomoći da duhovne vježbe koje obavljate donesu više plodova u vašem životu.

Prvo razmatranje primit ćete na Čistu srijedu, a posljednje na Veliku subotu. Pozivamo vas da nam se pridružite na ovom duhovnom putovanju.

Od ove korizme, sudjelovanje u e-duhovnim vježbama moguće je isključivo putem naše besplatne mobilne aplikacije. Niže (ispod informacija o voditeljima) pronaći ćete linkove za preuzimanje naše aplikcije. 

___
Foto: Josh Applegate/Unsplash

Voditelji

F35a0a96 058f 47eb 8860 086291dc1bfc 2
Fra Marko Galić, OFM
Masna Luka

Rođen je 1996. u Širokom Brijegu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja član je Franjevačke mladeži - Frame gdje upoznaje život svetog Franje Asiškoga. Nadahnut primjerom njegovog života ulazi u Red manje braće i postaje fratar u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji. Po vlastitoj želji nije postao svećenik nego je ostao samo redovnik. U svojoj zajednici vršli službu krojača te je uključen u vođenje seminara i duhovnih obnova u Franjevačkoj kući molitve Masne Luka. Završio je sustavni studij duhovnosti kod karmelićana u Zagrebu, a trenutno je u edukaciji iz logoterapije.

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

Photo 2024 01 25 12 16 02
br. Marinko Klaić
Bilaj

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevački red stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite sam službe do sada boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, Palestrini (Rim) te u Pazinu. Od kolovoza 2021. dozvolom svojih poglavara i mjesnog biskupa živim na području Gospićko-senjske biskupije u nekom obliku osame i pustinje. Ne po kazni već po želji ;) Ps 27,8

Preuzmi mobilnu aplikaciju

U e-duhovnim vježbama na najjednostavniji način sudjelovat ćeš preko naše mobilne aplikacije. Osim vježbi, tamo te čeka i Efa riječi, svakodnevno kratko razmatranje Božje riječi. Molimo zajedno!

Google play badgeAppstore
Mary 498526 960 720