U kršćanskoj tradiciji duhovne vježbe su dani u kojima osoba želi na sustavniji način, redovito pod vodstvom duhovnika, provjeriti svoj život i obnoviti svoje predanje Gospodinu. Duhovne vježbe obično pretpostavljaju boravak u nekom samostanu ili duhovnom centru gdje se one održavaju. Međutim, mnogi teško nalaze vremena da se povuku na nekoliko dana u mir i posvete intenzivnijem duhovnom življenju i dubljoj molitvi. Zbog toga su osmišljene e-duhovne vježbe u kojima će zainteresiranima sadržaji za dnevno obavljanje razmatranja i osobnu molitvu biti poslani u njihov e-sandučić, kako bi tko želi, u tišini svoga redovitog života, mogao obaviti duhovne vježbe.

Svaki turnus e-duhovnih vježbi bit će ranije najavljen i na svaki turnus osobe će se moći prijaviti putem prijavnog obrasca. Kada e-duhovne vježbe počnu, nije se moguće naknadno prijaviti. Osobe koje se prijave uvijek mogu otkazati primanje sadržaja e-duhovnih vježbi.

Getsemani

"Svevišnji i slavni Gospodine,
rasvijetli tamu moga srca."
(sv. Franjo)

Voditelji

E-duhovne vježbe su projekt franjevačkog bratstva u Pazinu. No osim fratara pazinskog samostana u pripremanju sadržaja sudjeluju i drugi fratri, kao i druge osobe. Uz svaki turnus e-duhovnih vježbi moguće je vidjeti tko su voditelji istih. 

Pratitelji?

E-duhovne vježbe su osobne duhovne vježbe. To znači da se obavljaju bez osobnog pratitelja. Narav e-duhovnih vježbi, zbog velikog broja polaznika, ne pruža mogućnost osobnog praćenja svakog pojedinca. U svakom slučaju preporučuje se polaznicima da o svom nutarnjem stanju i nutarnjim „procesima“, koji se događaju za vrijeme e-duhovnih vježbi, razgovaraju sa svojim osobnim duhovnikom ili nekom drugom osobom u koju imaju povjerenja.

Molitva

Mi, fratri pazinskog samostana, svojim molitvama pratimo sve polaznike pojedinog turnusa e-duhovnih vježbi. Također, za molitvenu podršku zamolimo sestre klarise. Osim toga, potičemo sve polaznike da u svojim molitvama Gospodinu prikažu i sve druge sudionike ovog duhovnog putovanja. Tako smo svi, zapravo, jedna velika molitvena obitelj. Iako se osobno ne poznajemo, Duh Gospodnji nas povezuje u jedno.

Evening 55067 960 720

"Kad mi dođoše riječi tvoje, ja sam ih gutao: riječi tvoje ushitiše i obradovaše srce moje. Jer sam se tvojim zvao imenom, o Jahve, Bože nad Vojskama."
(Jer 15,16)

što možeš očekivati?

Prijaviti se na e-duhovne vježbe ne znači tek pročitati nekakav tekst koji ćeš primiti u svoj e-sandučić. Na neki način, duhovne vježbe su zahtjevne. One nisu čitanje nekog kratkog duhovnog poticaja ili neke meditacije. Sudjelovati u duhovnim vježbama ne znači tek tako, reda radi, izmoliti molitve koje ti pošaljemo. Duhovne vježbe su poziv da uđeš u svoju sobu, tj. u sobu svoga života, sobu svoje duše, da se razgolitiš pred Gospodinom i da mu dopustiš da te uvede u tajnu tvoga, ali i svoga, božanskog života. Tu se onda događa iskrena molitva, a u njoj istinski susret tebe i tvoga Gospodina. Zbog toga e-duhovne vježbe pretpostavljaju tvoju stvarnu želju da susretneš Gospodina i da se susretneš sa samim sobom.

Ako i ne uspiješ obaviti svoje e-duhovne vježbe onako kako ti je preporučeno, i onako kako bi i sam želio, ne garantiramo ti da se nećeš promijeniti! Naprotiv, pokazalo se da su se i onima površnima uspjeli otvoriti posve novi vidici. Zato, ako razmišljaš o svojoj prijavi, ohrabrujemo te da velikodušno pođeš s nama na ovaj put. Ne samo da uvijek možeš odustati nego možeš čak doživjeti i potpunu preobrazbu!

Svaki turnus e-duhovnih vježbi je različit. Ovisi to o vremenu u kojem se nalazimo, o voditelju, o temi e-duhovnih vježbi. Također, svake e-duhovne vježbe su po svojoj ponudi i svojim poticajima različite. O svemu tome saznat ćeš u tzv. uvodnom pismu koje prethodi početku svakog ciklusa e-duhovnih vježbi. 

Aktualne e-duhovne vježbe

Thai ch hamelin chokdidesign cyogyywc kq unsplash

Simboli Duha Svetoga

11.05.2024. - 19.05.2024.

Dok se svake godine približavamo svetkovini Pedesetnice, pred nama koji pripremamo najavu za nadolazeće vježbe uvijek stoji dilema kojom slikom najaviti duhovske vježbe. Kojim simbolom prikazati Duha Svetoga? Hoće li to biti vatra ili golubica, možda svjetlost ili voda ili neki drugi simbol treće božanske osobe?

VIŠE
Mary 498526 960 720