U kršćanskoj tradiciji duhovne vježbe su dani u kojima osoba želi na sustavniji način, redovito pod vodstvom duhovnika, provjeriti svoj život i obnoviti svoje predanje Gospodinu. Duhovne vježbe obično pretpostavljaju boravak u nekom samostanu ili duhovnom centru gdje se one održavaju. Međutim, mnogi teško nalaze vremena da se povuku na nekoliko dana u mir i posvete intenzivnijem duhovnom življenju i dubljoj molitvi. Zbog toga su osmišljene e-duhovne vježbe u kojima će zainteresiranima sadržaji za dnevno obavljanje razmatranja i osobnu molitvu biti poslani u njihov e-sandučić, kako bi tko želi, u tišini svoga redovitog života, mogao obaviti duhovne vježbe.

Svaki turnus e-duhovnih vježbi bit će ranije najavljen i na svaki turnus osobe će se moći prijaviti putem prijavnog obrasca. Kada e-duhovne vježbe počnu, nije se moguće naknadno prijaviti. Osobe koje se prijave uvijek mogu otkazati primanje sadržaja e-duhovnih vježbi.

Getsemani

"Svevišnji i slavni Gospodine,
rasvijetli tamu moga srca."
(sv. Franjo)

Voditelji

E-duhovne vježbe su projekt franjevačkog bratstva u Pazinu. No osim fratara pazinskog samostana u pripremanju sadržaja sudjeluju i drugi fratri, kao i druge osobe. Uz svaki turnus e-duhovnih vježbi moguće je vidjeti tko su voditelji istih. 

Pratitelji?

E-duhovne vježbe su osobne duhovne vježbe. To znači da se obavljaju bez osobnog pratitelja. Narav e-duhovnih vježbi, zbog velikog broja polaznika, ne pruža mogućnost osobnog praćenja svakog pojedinca. U svakom slučaju preporučuje se polaznicima da o svom nutarnjem stanju i nutarnjim „procesima“, koji se događaju za vrijeme e-duhovnih vježbi, razgovaraju sa svojim osobnim duhovnikom ili nekom drugom osobom u koju imaju povjerenja.

Molitva

Mi, fratri pazinskog samostana, svojim molitvama pratimo sve polaznike pojedinog turnusa e-duhovnih vježbi. Također, za molitvenu podršku zamolimo sestre klarise. Osim toga, potičemo sve polaznike da u svojim molitvama Gospodinu prikažu i sve druge sudionike ovog duhovnog putovanja. Tako smo svi, zapravo, jedna velika molitvena obitelj. Iako se osobno ne poznajemo, Duh Gospodnji nas povezuje u jedno.

Evening 55067 960 720

"Kad mi dođoše riječi tvoje, ja sam ih gutao: riječi tvoje ushitiše i obradovaše srce moje. Jer sam se tvojim zvao imenom, o Jahve, Bože nad Vojskama."
(Jer 15,16)

što možeš očekivati?

Prijaviti se na e-duhovne vježbe ne znači tek pročitati nekakav tekst koji ćeš primiti u svoj e-sandučić. Na neki način, duhovne vježbe su zahtjevne. One nisu čitanje nekog kratkog duhovnog poticaja ili neke meditacije. Sudjelovati u duhovnim vježbama ne znači tek tako, reda radi, izmoliti molitve koje ti pošaljemo. Duhovne vježbe su poziv da uđeš u svoju sobu, tj. u sobu svoga života, sobu svoje duše, da se razgolitiš pred Gospodinom i da mu dopustiš da te uvede u tajnu tvoga, ali i svoga, božanskog života. Tu se onda događa iskrena molitva, a u njoj istinski susret tebe i tvoga Gospodina. Zbog toga e-duhovne vježbe pretpostavljaju tvoju stvarnu želju da susretneš Gospodina i da se susretneš sa samim sobom.

Ako i ne uspiješ obaviti svoje e-duhovne vježbe onako kako ti je preporučeno, i onako kako bi i sam želio, ne garantiramo ti da se nećeš promijeniti! Naprotiv, pokazalo se da su se i onima površnima uspjeli otvoriti posve novi vidici. Zato, ako razmišljaš o svojoj prijavi, ohrabrujemo te da velikodušno pođeš s nama na ovaj put. Ne samo da uvijek možeš odustati nego možeš čak doživjeti i potpunu preobrazbu!

Svaki turnus e-duhovnih vježbi je različit. Ovisi to o vremenu u kojem se nalazimo, o voditelju, o temi e-duhovnih vježbi. Također, svake e-duhovne vježbe su po svojoj ponudi i svojim poticajima različite. O svemu tome saznat ćeš u tzv. uvodnom pismu koje prethodi početku svakog ciklusa e-duhovnih vježbi. 

Aktualne e-duhovne vježbe

Antoni viladomat   saint francis receives the stigmata   google art project

Život kao susret - Živjeti s Franjom iz Asiza

27.09.2023. - 04.10.2023.

Detalji Franjinog života mogu nam biti tek biografski podaci. Međutim, u njima možemo pronaći i važne crtice koje govore o dubokim istinama Franjinog i našeg života. U ovim kratkim duhovnim vježbama pokušat ćemo se zaustaviti na Franjinim odnosima.

PRIJAVI SE
Mary 498526 960 720