Korizma je povlašteno vrijeme kada kršćani uranjaju u molitvu, post i djela milosrđa. Čine to kako bi se intenzivnije otvorili djelovanju Duha Svetoga, onog istog Duha koji je Isusa odveo u pustinju gdje je on sam proživio prvu korizmu.

Ovogodišnje korizmene e-duhovne vježbe obavit ćemo u zajedništvu sa sv. Franjom Asiškim. On je volio korizmu i uvijek se brižno pripravljao i trudio kako bi je proživio na poseban način. Razlog da će nam sv. Franjo biti korizmeni suputnik je važan, a o njemu ćete nešto više saznati u uvodnom pismu kojeg ćemo poslati uoči Pepelnice. 

Sveti Franjo je učitelj nasljedovanja Krista. Jedan od njegovih najdragocjenijih tekstova, u kojem upoznajemo takvog Franju, su Opomene. Upravo taj tekst bit će nam poticaj za svakodnevna korizmena razmatranja. Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno sa sv. Franjom na jedan poseban način proživimo korizmu koja nam je darovana kao milosno vrijeme.

U korizmenim duhovnim vježbama možete, kao i do sada, sudjelovati preko naše mobilne aplikacije koju, ukoliko je nemate, možete besplatno preuzeti na Google playu ili App Storeu. Dakako, možete se prijaviti i na obrascu ispod kako biste razmatranja primali na svoju e-mail adresu.
 

Voditelji

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Rim

Rođen je 1970. u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Kao dijete nije bio kršten, pa je polako otkrivao vjeru. Još od osnovne škole zanimale su ga različite drevne religije, dok pred odlazak u vojsku nije počeo istraživati i kršćanstvo. Tada je počeo čitati Sveto pismo, a dok je on to činio, Bog ga je pozivao. Upravo je druženje s Božjom riječju promijenilo njegov život, ali i život članova njegove obitelji. Kad je imao 20 godina odlučio je zatražiti krštenje, a već s 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu.

Img 0016
fra Stanko Mabić, OFM
Vitina

Fra Stanko Mabić rođen je 21. 8. 1968. na Kočerinu, općina Široki Brijeg. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Osnovnu je školu pohađao na Kočerinu a srednju, koja je ujedno bila i sjemenište, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Teologiju je studirao u Sarajevu, Zagrebu i Fuldi. Zaređen je za svećenika 1995. u Fuldi, Njemačka. Poslije ređenja upisuje Institut crkvene glazbe u Zagrebu na kojem je diplomirao 2001. godine. Nakon toga djeluje po raznim mjestima u Hercegovini kao crkveni glazbenik i kao pastoralni radnik. Dvanaest godina je odgojitelj mladih fratara u postulaturi i novicijatu kao i animator duhovnih zvanja. Od 2022. župnik je u Vitini. U međuvremenu je završio i dvije godine edukacije iz teorije izbora i realitetne terapije. Zadnjih godina drži duhovne vježbe i duhovne seminare za različite skupine. 

Ovo su podaci koji se vide izvana. Ali iznutra je tek njegovo pravo lice. Lice s ožiljcima nade, preko njega sjede vlasi...

Whatsapp image 2018 09 12 at 09.48.16
br. Marinko Klaić
Bilaj

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevački red stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite sam službe do sada boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, Palestrini (Rim) te u Pazinu. Od kolovoza 2021. dozvolom svojih poglavara i mjesnog biskupa živim na području Gospićko-senjske biskupije u nekom obliku osame i pustinje. Ne po kazni već po želji ;) Ps 27,8

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Fragabrijelb
Fra Gabrijel Bošnjak, OFM

Rođen 1989. godine u Slavonskome Brodu. Iako dolazi iz tradicionalne katoličke obitelji, u kojoj se redovno moli krunica i ide na misu, za redovnički poziv odlučio se tek nakon završenog Preddiplomskog studija elektrotehnike u Osijeku.

2012. godine započeo je svoju formaciju u Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Dio formacije proveo je u Svetoj zemlji u Jeruzalemu gdje je i zaređen za đakona 2019. godine. Za svećenika je zaređen u svetište Majke Božje Bistričke 2020. godine.

Zahvalan Gospodinu za sve primljene milosti uzima za svoje mladomisničko, ali i životno geslo „Velika mi djela učini Svesilni“ (Lk 1,49).

Inače, voli sport (iako se to trenutno na njemu teško primijeti!), čitati, svirati, pjevati, a posebno ga veseli svaki oblik rada s djecom i mladima.

Frajosipi
Fra Josip Ivkić, OFM

Rođen je 1992. u Rijeci. Svoje djetinjstvo i mladost proveo je u Slavonskom Šamcu. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Slavonskom Brodu, odlučio je se ući u samostan i postati franjevac. Tako je 2011. stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda. U otkrivanju svojega poziva bio je presudan gubitak njegova oca kad je on imao 14. mjeseci jer ga je upravo praznina, nastala zbog nedostatka oca, trajno poticala na otkrivanje punine Božjeg očinstva i s obzirom da je riječ „tata“ Bog očigledno želio zadržati za sebe. 

Studij teologije je započeo u Zagrebu, a dovršio u Jeruzalemu gdje je proveo tri godine. Boravak u Svetoj zemlji mu je pomogao otkriti ljepotu Božje riječi koja je do te mjere tražila čovjeka i čeznula za susretom s njim da je postala tijelom – upravo čovjekom. Nakon povratka u Hrvatsku, kratko je radio u pastoralu u samostanima u Slavonskom Brodu i Iloku, a zatim je, odlukom poglavara, premješten u Samostan...

Ove duhovne vježbe su završile.

Kako bi ostali u toku i dobili obavijest o idućim duhovnim vježbama, prijavite se na naš newsletter.

Mary 498526 960 720