Marijanske e-duhovne vježbe održane su od 23. 7. do 2. 8. Kroz nekoliko dana hodili smo s Marijom, Isusovom majkom. Pošli smo u njezinu svakodnevicu: u njezin dom u Nazaretu, u Ain Karem, gdje se susrela sa svojom rođakinjom Elizabetom, u Betlehem, gdje je rodila Isusa, u… Tu, u tim mjestima, pretvorili smo se u uho i oko: slušali smo i gledali Mariju. I učili od nje. Duhovne vježbe vodio je fra Josip Vlašić iz Pazina. Sudjelovalo je oko 10400 osoba. Evo kako je izgledala jedna vježba tj. jedno razmatranje:

Marija u Nazaretu 

Potraži Mariju u evanđelju (Lk 1,26-38)
U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja." Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.

Promatraj Mariju
Recimo da je tu, u Nazaretu, sve počelo. Tu se Marija rodila. Tu su njezine prve riječi i prvi koraci, prvi ples i prva zaljubljivanja. Nazaret je mjesto gdje je Marija naučila svoje prve molitve. Od svojih roditelja učila je Zakon i vjerno ga držala. Godine su brzo prošle i Marija je već spremna udati se. Zaručena je s Josipom, mladićem iz susjedstva. Nije to bio brak kojeg su dogovorili ili ugovorili Marijini i Josipovi roditelji. Oni su se zaljubili, sviđali su se jedno drugom i ohrabrili su se donijeti odluku vezati se za čitav život. Voljeli su se kao i mnogi mladići i djevojke. Tu, u svom Nazaretu, Marija je donijela odluku udati se. 

No, u sve to umiješao se Bog sa svojim novim planovima. Prije nego su se vjenčali, Mariji se javio anđeo Gabriel s viješću koja ju prestrašila. Tako važnu i veliku vijest donio joj je Gabriel: „Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja."  Marija je bila zbunjena. Sigurno se susrela s mnoštvom pitanja u svojoj glavi i svome srcu: „O čemu se radi? Otkud ja u takvom Božjem naumu? Što će reći obitelj, prijatelji? Kako drugima sve ovo objasniti? A Josip, hoće li me zbog svega ovog ostaviti? Kako, Bože? Kako? Ja sam tek obična žena!“ Možeš li zamisliti kako je Marija bile iznenađena susretom s anđelom? Ona je imala posve drugačiju viziju svoga života, a sada se sve mijenja. Marija u isto vrijeme osjeća strahopoštovanje i divljenje, ali i svoju slabost i nedostojnost. Osjećaji su joj pomiješani. Radosna je i zabrinuta, ali i velikodušna. Njezin razum i ljudska logika postavljaju joj pitanje: „Kako će to biti?“ No, Marija ne ostaje sama nego svoj život otvara Božjem djelovanju. Anđeo joj objašnjava da će Duh Sveti učiniti to divno djelo utjelovljenja Sina Božjega. Marija je učinila ono najviše što je mogla – stavila se Bogu na raspolaganje. Tu, u Nazaretu, donijela je drugu veliku i važnu odluku: „Evo me! Službenica sam tvoja, Bože! Neka u mom životu bude kako ti hoćeš!“ 

Nazaret je mjesto Marijine vjere. Samo tko vjeruje može se posve osloniti na Boga. Samo onaj tko vjeruje može reći: „Evo me! Neka mi bude po tvojoj riječi!“ Onaj tko vjeruje ima duboko povjerenje u Boga. Marija je žena vjere i povjerenja. Nazaret će uvijek čuvati uspomenu na Marijinu vjeru i nas će poticati na hrabro i velikodušno povjerenje u svoga Gospodina.

Učini s Marijom
Nije lako donijeti odluke. One uvijek uključuju rizik. Neizvjesnost. Kad doneseš odluke, ti ne znaš što će nakon tvoje odluke biti i kako će se stvari odvijati. No, odluku je potrebno donijeti. Tko nije spreman donijeti odluke, ostat će siromašan i nikada neće otkriti svoje sposobnosti da čini velike stvari. A na velike stvari smo svi pozvani. No, što je veliko? Veliko je ono što te izaziva da učiniš stvari za koje ti možda okolina ili tvoj razum govore da te nadilaze, da su iznad tebe. Postoje li u tvom životu trenuci koji te pozivaju da budeš osoba velikih odluka? Postoje li odluke koje si stavio na čekanje? Zbog straha? Zbog neizvjesnosti? Zbog nepouzdanja u sebe? I, iznad svega, zbog nepouzdanja u Boga? Možda se oslanjaš samo na sebe, na svoje ograničene sposobnosti? Nemoj zaboraviti ono što je Marija učinila: „Evo, me Bože! Neka mi bude po tvojoj riječi! Neka me tvoja Riječ prožme i učini sposobnom za velika djela! Ja ne znam kako će to biti, ali se otvaram tvome Duhu!“ I dogodila se divna stvar! Zašto se i ti ne bi mogao tako prepustiti Božjoj snazi? Zar misliš da će ti Bog uskratiti svoju pomoć? Bog je vjeran svojim obećanjima i nikada ih neće poreći. Psalam 89 te može podsjetiti na Božju vjernost: „Vjernost moja i dobrota bit će s njime i u mome imenu rast će mu snaga. Njemu ću sačuvati dovijeka naklonost svoju… i neću prekršiti vjernosti svoje.“ (Ps 89, 25.29.34)

Ako gledaš samo u sebe, kapitulirat ćeš pred svojom ljudskošću. Ali, ako u sebi pronađeš onaj glas koji u tebi kliče „Abba! Oče!“, bit ćeš osnažen proći kroz svaku oluju svoga života i vidjet ćeš sebe kao pobjednika. No, za to je potrebno donijeti odluku: „Idem! Učinit ću to! Sa mnom je Gospodin!“ Sveto pismo ti nudi riječ koju je dobro često sebi reći. Marija je poznavala tu riječ. Pjevala je tu riječ u sinagogi i u hramu, vjerojatno i u svojoj obitelji i svojoj osobnoj molitvi. Danas i ti sebi reci tu riječ i pobjedi svoje strahove: „S Bogom svojim preskačem zidine!“ (Ps 18,30) Marija je uspjela. Uspjet ćeš i ti! Nema zida kojeg sa svojim Bogom ne bi mogao preskočiti. No, moraš donijeti odluku. To je ono što ti trebaš učiniti. Bog to ne može bez tebe niti u tvoje ime. Slobodan si. Ako vjeruješ svojim strahovima, odgađat ćeš odluke i ostat ćeš neodlučan čitav život. Vodit ćeš se svojim strahovima. Ako povjeruješ Bogu i slijediš Marijin primjer, bit ćeš junak. Svijetu trebaju Božji junaci. Svijetu trebaju veliki ljudi, spremni donijeti velike odluke, oslonjeni na Božju pomoć. 

Gdje se bojiš? Gdje imaš strahove? Što te izaziva, a ti uporno odgađaš? Neka te Marija ohrabri. Ona je bila običan čovjek, obična žena. Ne boj se svoje običnosti! I ti si stvoren za velike stvari! Bog i u tvom životu želi biti jak! Sklopi s njim savez i kreni preskočiti taj zid pred kojim možda već dugo stojiš. Kako se događaju divne stvari kada se čovjek prepusti Bogu! Ti si stvoren za te divne stvari! Nemoj ih odlagati! Ohrabri se i učini taj korak! Upamti: „S Bogom svojim preskačem zidine!“ (Ps 18,30) Vjeruješ li u Božju snagu u sebi? Vjeruješ li da sa svojim Bogom možeš preskočiti sve zidine? Doduše, možda ne isprve i možda ne lako i bez napora. Ali, možeš! Vjeruješ li? Tu gdje sada jesi, to je tvoj Nazaret. To neka bude mjesto tvoje vjere. Povjeruj, ohrabri se i idi naprijed!

Moli Mariju
Marijo, htio bih imati tvoju vjeru i tvoju snagu. Vjera te učinila sposobnom da se prepustiš Božjem naumu, a snaga koju si iz vjere primila učinila te hrabrom da prihvatiš svu neizvjesnost puta koji se pred tobom otvarao. I ja imam svoje putove kojima se ne nazire kraj. Ne znam što me na njima čeka. Ponekad me strah zaustavi i učini da se na putu zaustavim. Tada moj život stoji. A to nije dobro. Molim te, Marijo, izmoli mi dar vjere i snage da uvijek hrabro idem naprijed. Pomozi mi i svojim primjerom i svojim zagovorom da budem hrabar donositi odluke i preuzimati odgovornost za život i onda kada sve nije jasno. Nauči me kako više gledati u Boga i njegovu svemoć, nego li u sebe i svoju slabost. Nauči me u sebi vidjeti čudesnu sposobnost kojoj je izvor u Duhu Svetomu, koji se u meni nastanio. Kao i ti, i ja mogu biti jak. Kao i ti, i ja mogu činiti velika djela. Kao i ti, i ja mogu sa svojim Bogom mnogo toga izdržati. Kao i ti, Marijo. Pouči me i molitvom mi pomozi. 

Pripremio: fra Josip Vlašić
 

Voditelj

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Preuzmi mobilnu aplikaciju

U e-duhovnim vježbama na najjednostavniji način sudjelovat ćeš preko naše mobilne aplikacije. Osim vježbi, tamo te čeka i Efa riječi, svakodnevno kratko razmatranje Božje riječi. Molimo zajedno!

Google play badgeAppstore
Mary 498526 960 720