Korizma je „jako“ vrijeme liturgijske godine – tako se voli govoriti. Ono nas uvodi u središte Isusovog pashalnog otajstva. Križ i muka samo su jedan dio tog otajstva. Kroz korizmu želimo doprijeti do Uskrsa, središta Kristovog pashalnog otajstva i kršćanskog života, a s proslavom Uskrsa želimo da se obnovi i preobrazi naš život. 

I ove godine pripremili smo razmatranja koja će nas voditi korizmenim putem. Uz nas trojicu, fra Darka, br. Marinka i fra Josipa, tu su još bračni par Marina i Matej Lovrić, s. Sunčica Kunić, s. M. Sara Bošnjak i vlč. Josip Šimatović. Poneku crticu o svakom od nas voditelja možete pronaći u rubrici o voditeljima. 

Što ćemo vam nuditi za razmatranje? Svaki dan odabrat ćemo jedno od misnih čitanja i na njemu ćemo graditi svoju misaonu molitvu. Također, nastojat ćemo se koristiti obrascima misnih molitava određenog dana. Naše uvodne i završne molitve bit će nadahnute Zbornim, Darovnim i Popričesnim molitvama. Tako ćemo učiti moliti s liturgijom Crkve. 

Za sudjelovanje u korizmenim e-duhovnim vježbama potrebno se prijaviti.  Kao i uvijek do sada, razmatranja možete pratiti preko mobilne aplikacije koju besplatno preuzeti za Android ovdje, a za iOS ovdje. Nakon što preuzmete aplikaciju, potrebno se prijaviti na ove duhovne vježbe.

Ukoliko to želite, razmatranja možete primati i na svoju e-mail adresu. U tom slučaju prijavite se ispunjajući prijavni obrazac koji se nalazi pri dnu stranice.

Prvo razmatranje primit ćete na Pepelnicu.

Voditelji

Photo 2024 01 25 12 16 02
br. Marinko Klaić
Bilaj

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevački red stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite sam službe do sada boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, Palestrini (Rim) te u Pazinu. Od kolovoza 2021. dozvolom svojih poglavara i mjesnog biskupa živim na području Gospićko-senjske biskupije u nekom obliku osame i pustinje. Ne po kazni već po želji ;) Ps 27,8

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Sunc%cc%8cica
s. Sunčica Kunić, ASC
Zagreb

S. Sunčica Kunić rođena je u Rijeci 1983. godine i ondje je živjela do 2009. godine kada je, nakon završenog studija razredne nastave ušla u internacionalnu aktivno-kontemplativnu redovničku zajednicu Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu te ondje započela svoju redovničku formaciju. Apostolski djeluje kao učiteljica u osnovnoj školi, studira duhovnost na Sustavnom studiju duhovnosti te pohađa poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije. Uz aktivan vid življenja redovništva, u njezinu se životu isprepliće i onaj kontemplativni koji se osim po sestrinskom zajedništvu, poglavito molitvenom, po uzoru na utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias, očituje i u različitim susretima s potrebitima u kojima najjasnije može dotaknuti Krista patnika. U slobodno vrijeme najradije čita te piše duhovne crtice. 

Matejimarina
Marina i Matej Lovrić
Zagreb

Mi smo Marina i Matej. 
Rođeni smo u Slavonskom Brodu. 
Matej prije trideset i pet, a Marina tri godine kasnije. 
Roditelji smo dvoje djece, Rafaela i Sare Marije.
Nismo dugo u braku, ali dovoljno da znamo kako živjeti ovaj sakrament znači ne umarati se činiti isto. Ljubiti i opraštati. 
Ako je potrebno i sedamdeset puta sedam.
Marina je vjeroučiteljica, ali prije svega majka.  Uz odgoj djece, svoj odnos s Isusom živi u skrovitosti, pisanjem ikona.
Matej već sedam godina živi svoj poziv u zajednici Arka. 
Voli tišinu, Mariju i siromahe.  

Sara
s. M. Sara Bošnjak, OSC
Brestovsko

Rođena sam 1987. godine u Mostaru. Odrasla sam u franjevačkoj župi u Širokom Brijegu. Uz moje roditelje, posebno mamu, od malena mi je Brig (tj. crkva) bio drugi dom. To se nastavilo i kroz Framu, a kasnije i kroz Franjevački svjetovni red. Iako sam u svom bratstvu OFS-a položila trajne zavjete, Gospodin me ustrajno zvao na jedan drugi oblik života. Nakon dužeg opiranja rekla sam svoj DA i postala članica Školskih sestara franjevki. Tu sam provela šest milosnih godina, od toga tri kao sestra s privremenim zavjetima. Bog me kroz to vrijeme oblikovao i osposobio kako bih mogla odgovoriti njegovu pozivu na klauzurni život. U rujnu 2019. primljena sam u zajednicu sestara klarisa u Brestovskom i trenutno sam u novicijatu.

Gospodnji putevi, čudesni kakvi jesu, vodili su me od toga da se napajam na ovom izvoru e-duhovnih vježbi do milosne prilike da i sama budem u službi Njegove žive Riječi. Na svom redovničkom oblačenju uzela sam geslo „Neka mi bude po riječi...

S%cc%8cimatovic%cc%81
vlč. Josip Šimatović
Udbina

Rođen u Otočcu i odrastao pored rijeke Gacke. Već više godina živi u sjeni i zaštiti Hrvatskih mučenika na Udbini. Može ga se pronaći u vojarni ili policijskoj postaji, no bez brige - samo u ulozi duhovnika. Iako još mlad, što je stariji “više voli vjetar nego mirnu luku”.

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

Preuzmi mobilnu aplikaciju

U e-duhovnim vježbama na najjednostavniji način sudjelovat ćeš preko naše mobilne aplikacije. Osim vježbi, tamo te čeka i Efa riječi, svakodnevno kratko razmatranje Božje riječi. Molimo zajedno!

Google play badgeAppstore
Mary 498526 960 720