Za ovogodišnju korizmu pripremili smo duhovne vježbe čiji smo naslov uzeli iz Isusovih riječi koje slušamo na Pepelnicu: "Ti naprotiv, kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i pomoli se svomu Ocu koji je u skrovitosti." (Mt 6,6). Želimo da vrijeme duhovnih vježbi bude vrijeme duboke molitve, istinskog susreta s Ocem u skrovitosti. 

Korizma je milosno vrijeme koje nas poziva da se otvorimo Gospodinu. To želimo učiniti upravo kroz duhovne vježbe. A Gospodin? On nas neće ostaviti bez sebe. Doći će ususret našoj čežnji koju ćemo molitvom i razmatranjem nastojati ražariti. Pohodit će nas svojom milošću i utažit će našu glad i žeđ. Pozivamo te da kroz ove duhovne vježbe čezneš za Gospodinom, da žeđaš i gladuješ za njim.

Ove duhovne vježbe biti će nešto drugačije od prethodnih. O čemu se radi? Kroz cijeli tjedan razmatrat ćemo evanđelje koje slušamo u nedjelju toga tjedna. Tako ćemo imati priliku više se zadržati na određenom evanđeoskom ulomku i uistinu ući u dubinu Božje riječi. Otkrit ćemo kako jedan kratki tekst u sebi krije nepresušno vrelo tema za naše razmatranje.

Uvodno pismo za duhovne vježbe dobit ćete u utorak uoči Pepelnice, a onda tijekom korizme svakodnevno ćete primati razmatranja. 

U ovim duhovnim vježbama možeš sudjelovati na dva načina: preko naše besplatne mobilne apliakcije, što ti iskreno preporučujemo, i na način da razmatranja primaš na svoju e-mail adresu. Ako već nisi, aplikaciju preuzmi ovdje za Adroid, a ovdje za iOS te se prijavi na ove vježbe koje ćeš pronaći u rubrici Dostupne vježbe. Ako u ovim e-duhovnim vježbama želiš sudjelovati putem svoje elektroničke pošte, onda se prijavi preko obrasca koji se nalazi pri dnu ove stranice. Obrati pažnju da cijeli postupak prijave uredno privedeš kraju.

Radujemo se da si s nama i pratimo te molitvom!

A tko su voditelji ovih duhovnih vježbi? Mi smo im zahvalni za suradnju. Upoznat ćeš ih kroz razmatranja, ali neke osnovne informacije pronađi dolje!

---
Foto: Josh Applegate/Unsplash

Voditelji

Photo 2024 01 25 12 16 02
br. Marinko Klaić
Bilaj

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevački red stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite sam službe do sada boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, Palestrini (Rim) te u Pazinu. Od kolovoza 2021. dozvolom svojih poglavara i mjesnog biskupa živim na području Gospićko-senjske biskupije u nekom obliku osame i pustinje. Ne po kazni već po želji ;) Ps 27,8

Foto 2
Anđela Jeličić Krajcar
Pula

Diplomirala Teologiju u Rijeci 1996. godine, potom upisuje magisterij na Papinskom biblijskom institutu u Rimu. Od 2000. do 2012. predaje biblijske predmete na Teologiji u Rijeci i vjeronauk u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, u Pazinu. Od 2012. odlazi u Rim, gdje upisuje doktorat na Papinskom sveučilištu Gregoriana, iz područja Teologije Novog zavjeta. Od 2007. kao predavač surađuje i s karmelićanskim Sustavnim studijem duhovnosti u Zagrebu. Od 2007. redovno surađuje s Religijskim programom Hrvatske Radio-televizije, od nedavno i kao službeno akreditirani novinar pri Tiskovnom uredu Svete Stolice. Članica grupe Poklòn i veliki ljubitelj umjetnosti. Udana, živi u Puli.

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Dsc 0141 1  2
vlč. Darko Zgrablić
Svetvinčenat

Svećenik Porečke i Pulske biskupije, rođen u Pazinu 1971. godine, a zaređen za svećenika 1998. godine. Vodi povremeno duhovne vježbe i obnove te se duhovnim prilozima redovito javlja u više radiopostaja. Dugi niz godina redoviti je suradnik u duhovnom programu Radio Istre u komentarima dnevnih i nedjeljnih evanđelja u emisijama „Susret s Izvorom“ i „Kap za dobar dan“. Snimljene tekstove objavljuje na youtube kanalu pod svojim imenom te kanalu Zrno Riječi. Od kraja 2017. godine suradnik je u programu Laudato televizije u emisiji Razlog nade (komentari nedjeljnih evanđelja). Voli putovati i hodočastiti, kako na kotačima, tako i pješačeći već 25 godina s istarskim hodočasnicima od Pazina do Trsata. Na početku svoje svećeničke službe, i kao povjerenik za mlade, bio je prvih 6 godina duhovnik KUMI (Katoličke Udruge Mladih Istre). Bio je župnik u više župa svoje biskupije, a od 2013. godine župnik je u Župi sv. Vinka u Svetvinčentu, rodnoj župi...

S. ivana pavla
S. Ivana Pavla Dominković
Vareš

Rođena sam i krštena 1979. godine u Tolisi. U 25. godini života sam, na veliko iznenađenje rodbine i prijatelja, odlučila ostaviti posao u osiguravajućoj kući, te otići u samostan. Godine 2004. stupila sam u Družbu Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Moje krsno ime je Jelena, a na prvim zavjetima odlučila sam uzeti ime Ivana Pavla u čast ljubljenog pape koji mi je poseban zaštitnik.

Završila sam studij Socijalne pedagogije u sklopu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, a od 2012. godine radim kao odgajateljica u Ustanovi za prihvat i odgoj djece “Mala škola” u Varešu (BiH).

Volim svirati, fotografirati, čitati, pisati... Kroz sve to kao i svoj svakodnevni život i rad s djecom pokušavam se barem malo više približiti Bogu i bratu čovjeku.

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

Preuzmi mobilnu aplikaciju

U e-duhovnim vježbama na najjednostavniji način sudjelovat ćeš preko naše mobilne aplikacije. Osim vježbi, tamo te čeka i Efa riječi, svakodnevno kratko razmatranje Božje riječi. Molimo zajedno!

Google play badgeAppstore
Mary 498526 960 720