Prve e-duhovne vježbe organizirali smo tijekom korizme 2017. Dnevno smo, počevši od ponedjeljka pred pepelnicu pa sve do Uskrsa, tekstove slali na preko 12.000 e-mail adresa. Mnogi sudionici su mailove prosljeđivali drugima pa je stvarna brojka i veća.

Tijekom ovih e-duhovnih vježbi za četiri dana u tjednu polaznicima smo slali sadržaje za razmatranje određenog evanđeoskog teksta po metodi sv. Petra Alkantarskog. Jedan dan u tjednu bio je rezerviran za duhovno čitanje (utorak), jedan za pobožnost Križnog puta (petak) i jedan za pobožnost Blaženoj Djevici Mariji (subota).

Ove duhovne vježbe pripremali smo nas trojica fratara iz samostana u Pazinu: fra Drago Vujević, fra Marinko Klaić i fra Josip Vlašić, a pridružili su nam se i fra Darko Tepert iz Zagreba, fra Tomislav Šanko iz Rijeke (Krnjevo) i fra Željko Barbarić iz New Yorka. Svatko od nas šestorice pripremio je materijale za jedan tjedan.

Voditelji

%c5%a1anko finale
fra Tomislav Šanko
Rijeka

Fra Tomislav Šanko rođen je 1. 7. 1975. u Rijeci. Nakon završenog studija strojarstva i odslužene vojne obveze prijavljuje se u postulaturu Franjevačke provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zadru. Postulaturu i novicijat završava na otočiću Košljunu te odlazi na studij teologije u Asiz. Po završetku studija vraća se u domovinu te je imenovan župnim vikarom u Župi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. Nakon četiri godine službe imenovan je tajnikom i odgojiteljem postulanata te animatorom za duhovna zvanja. Službu vrši u matičnom Samostanu sv. Frane u Zadru. Nakon četiri godine imenovan je župnikom Župe sv. Nikole Tavelića u Rijeci gdje se trenutno nalazi.

Vujevi%c4%87
fra Drago Vujević
Pazin

Rodom iz Ljubuškog. Kao svećenik djelovao u Međugorju, Širokom Brijegu i Humcu. Nekoliko godina bio je misionar u Africi u Južnoafričkoj Republici. Tri godine živio je u Palestrini (Rim) u Fundaciji bl. Egidija.

Barba
fra Željko Barbarić
New York

Čovjek od 1986. Fratar od 2004. Svećenik od 2011. Trenutno ribar ljudi u hrvatskoj župi u New Yorku. Dolazim iz župe Široki Brijeg. Moja obitelj ima četiri člana. Tata, brat i ja još šetamo po zemlji, a mama nas čuva odozgo. U samostanu od jeseni jubilarne 2000. godine. Put je izgledao ovako: Humac (Ljubuški), Visoko, Livno, Zagreb, Tomislavgrad, Široki Brijeg, New York. U svakodnevnom praktičnom životu nisam baš neki specijalac, ali Bog mi je dao u dobroj mjeri baratati izgovorenom i napisanom riječju i na tom sam Bogu neizmjerno zahvalan. Po Božjoj milosti sam ono što jesam: grešnik, kapelan, direktor škole, student, profesor, voditelj susreta mladih, dežurno zanovijetalo, prepametnjaković, kolumnist – ustvari, sve i ništa. Bog je taj koji množi plodove, a ja sam taj koji svaštari.

Whatsapp image 2018 09 12 at 09.48.16
fra Marinko Klaić, OFM
Pazin

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevačkog Reda stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za Teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite službe do sada sam boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, te od rujna 2013.u Palestrini (Rim) u Europskom misijskom bratstvu. Od srpnja 2016. živim u Pazinu u međuprovincijskom bratstvu. 

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Pazin

Rođen 1978. u Sovićima (BiH). Član Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar od 2003. Za svećenika zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi u samostanu i župi na Širokom Brijegu kao župni vikar, vjeroučitelj i duhovni asistent Franjevačke mladeži. Od 2010. do 2016. u Mostaru: od 2010. do 2013. kao nacionalni i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži i provincijski promicatelj zvanja, a od 2013. do 2016. kao župnik. Od 2010. do 2016. duhovni asistent mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u Mostaru. Od rujna 2016. u Franjevačkom samostanu u Pazinu.

Voli se definirati kao bogotražitelj. Voli psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jeli Ga našao? Je i nije. Traži. I dopušta Mu da ga nađe. Voli i prirodu i društvo. Osobito voli planine. I voli Mariju. Ona mu je učiteljica vjere i čuvarica njegovih koraka na Putu. 

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

Ove duhovne vježbe su završile.

Kako bi ostali u toku i dobili obavijest o idućim duhovnim vježbama, prijavite se na naš newsletter.

Mary 498526 960 720