Papa Franjo u apostolskoj pobudnici Radujte se i kličite u kojoj piše o pozivu na svetost u suvremenom svijetu kaže i ovo: »Sveci iznenađuju, mijenjaju, jer njihov život poziva da izađemo iz mirne i omamljujuće osrednjosti« (Radujte se i kličite, 138).

To je cilj svakih, pa i ovih e-duhovnih vježbi: ne dopustiti da se izgubiš u osrednjosti, da te ta osrednjost omami i da u njoj nađeš svoju prividnu sigurnost i prividan mir. Čovjek koji dopusti Bogu da ga izdigne iz osrednjosti na dobrom je putu prema svetosti. Papa Franjo također kaže: »Svetac je čovjek molitve, čija je potreba razgovarati s Bogom. To je netko tko ne želi biti ugušen u zatvorenoj rutini ovoga svijeta, te usred svojih nastojanja i svog predanja, uzdiše za Bogom, izlazi iz sebe u slavljenju i proširuje svoje granice u kontemplaciji Gospodina« (Radujte se i kličite, 147).

Zato su i ove korizmene e-duhovne vježbe zamišljene kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka:

  • Priprema.
  • Čitanje
  • Razmatranje
  • korak koji smo nazvali »Još malo«
  • Molitva
Detaljnije ćemo sve objasniti u uvodnom pismu na početku ovih e-duhovnih vježbi.
Neka ti postane potreba da razgovaraš s Bogom, uzdiši za Bogom, proširi svoje granice tako što ćeš se kroz razmatranje i kontemplaciju otvoriti za Božju bezgraničnost. Postani čovjek molitve! To znači biti svet. Iziđi iz svoje osrednjosti! Tako ćeš biti iznenađenje svima. Neka to bude i tvoj osobni uskrs!

Dakle, ako želiš sudjelovati u ovim e-duhovnim vježbama, možeš to učiniti na jedan od ova dva načina:


1.
Ukoliko imaš mobilni uređaj s android operativnim sustavom, na Google playu (poveznica je ovdje) preuzmi našu aplikaciju e-Duhovne vježbe. Ukoliko koristiš iOS operativni sustav, na App Storeu preuzmi našu aplikaciju poveznica je ovdje). Nakon preuzimanja, potrebno je registrirati se kako bi aplikaciju mogli koristiti. Prilikom registracije izaberi uobičajeno vrijeme razmatranja kako bi primao obavijest da je stiglo novo razmatranje. Što dalje? U aplikaciji ćeš u Dostupnim vježbama pronaći korizmene duhovne vježbe s gornjim naslovom (Budi iznenađenje svima!). Uđi u te vježbe i prijavi se za sudjelovanje. Uvodno pismo primit ćeš dan uoči početka korizme tj. 5. ožujka. Dok čekaš početak korizmenih e-duhovnih vježbi, svaki dan možeš pročitati Efu riječi – rubriku s kratkim evanđeoskim citatom i razmatranjem, a možeš pronaći ponešto i u rubrikama Svjedočanstva i Novosti. Nadamo se da će vam se svidjeti aplikacija. 

2.
Drugi način kako možeš sudjelovati u ovim e-duhovnim vježbama jest da se prijaviš u obrascu koji ne nalazi niže ispod ovog teksta. Unesi tražene podatke i klikni da se želiš prijaviti. Ukoliko si točno unio svoju e-mail adresu, odmah po slanju prijave na mail ćeš primiti obavijest da je potvrda zaprimljena ali da ju tek trebaš potvrditi. Sada trebaš kliknuti na gumb gdje piše „Da, želim se prijaviti“. Ako si sve dobro učinio, ne preostaje ti drugo nego da strpljivo čekaš početak duhovnih vježbi tj. uvodno pismo koje ćeš primiti 5. ožujka. Napominjemo da uvijek valja obratiti pažnju na druge spremnike u e-mail sandučiću jer naše poruke često znaju završiti u mapama/spremnicima promocija ili neželjena pošta.


Niže također možeš vidjeti i voditelje koji će pripremati tekstove razmatranja za pojedine tjedne.

Voditelji

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Masna Luka

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od 2016. do 2021. u Pazinu gdje su se i rodile e-Duhovne vježbe. Od 2021. kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve u Masnoj Luci na Blidinju. 

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe. Hodočasnik sam života. Na putu sam. I volim Mariju. Ona je učiteljica moje vjere i čuvarica mojih koraka na Putu.

Kolak
Fra Mate Kolak, pavlin
Rim

Fra Mate Kolak, pavlin, rođen je u Zagrebu 1986, kao najstarije dijete. Vječne je zavjete položio 2011., a godinu dana kasnije biva zaređen za svećenika. Vjeruje da je poziv za svećeništvo osjetio od malena, ali da ga se i danas treba truditi produbljivati. Nakon završene Nadbiskupske klasične gimnazije, godinu dana boravi u Lešniowu u pavlinskom novicijatu u Poljskoj (nedaleko od Jasne Gore). Po završetku novicijata odlazi na studij filozofije i teologije u Rim, gdje je otkrio želju za upoznavanjem sv. Pisma kroz molitvu i studiranje. Trenutno služi na župi sv. Urbana i Lovre na sjeveru Rima, a radi i na početku doktorata o Lukinom Evanđelju na Papinskom biblijskom institutu.

Marcinko
Ana Marčinko
Dubrovnik

Ana Marčinko rođena je 1989. u Dubrovniku. Diplomirana je teologinja. Od 2015. pročelnica je Ureda i Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, a također je i vjeroučiteljica. Kao pročelnica Vijeća za mlade već više godina je voditeljica na nacionalnoj razini prepoznatljivog projekta pod nazivom m-ljetovanje. Riječ je o duhovno-ekološkom kampu za mlade katolike. Osim toga organizator je i voditelj i drugih pastorlanih programa u Dubrovačkoj biskupiji (edukativnih, formacijskih i animacijskih) te je voditeljica skautskog odreda u svojoj župi, gdje vodi i vjeronauk za krizmanike i susrete za mlade. Također, član je Biskupijskog vijeća za znanost i kulturu.

Photo 2024 01 25 12 16 02
br. Marinko Klaić
Bilaj

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevački red stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite sam službe do sada boravio u samostanu u Požegi i Trsatu, Palestrini (Rim) te u Pazinu. Od kolovoza 2021. dozvolom svojih poglavara i mjesnog biskupa živim na području Gospićko-senjske biskupije u nekom obliku osame i pustinje. Ne po kazni već po želji ;) Ps 27,8

Img 0016
fra Stanko Mabić, OFM
Vitina

Fra Stanko Mabić rođen je 21. 8. 1968. na Kočerinu, općina Široki Brijeg. Član je Hercegovačke franjevačke provincije. Osnovnu je školu pohađao na Kočerinu a srednju, koja je ujedno bila i sjemenište, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Teologiju je studirao u Sarajevu, Zagrebu i Fuldi. Zaređen je za svećenika 1995. u Fuldi, Njemačka. Poslije ređenja upisuje Institut crkvene glazbe u Zagrebu na kojem je diplomirao 2001. godine. Nakon toga djeluje po raznim mjestima u Hercegovini kao crkveni glazbenik i kao pastoralni radnik. Dvanaest godina je odgojitelj mladih fratara u postulaturi i novicijatu kao i animator duhovnih zvanja. Od 2022. župnik je u Vitini. U međuvremenu je završio i dvije godine edukacije iz teorije izbora i realitetne terapije. Zadnjih godina drži duhovne vježbe i duhovne seminare za različite skupine. 

Ovo su podaci koji se vide izvana. Ali iznutra je tek njegovo pravo lice. Lice s ožiljcima nade, preko njega sjede vlasi...

Nela 2
s. Nela Veronika Gašpar
Rijeka

Sestra Nela Veronika Gašpar redovnica je Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi. Doktorirala je 2000. godine iz dogmatske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Trenutačno je profesor dogmatike na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Moja pripadnost zajednici posvećenog života obilježena je susretom sa sestrom Nelom Jurić koja je bila vjeroučiteljica na mojoj župi. Na samom početku djelovanja te mlade tridesetogodišnje redovnice otkriveno je da boluje od teškog oblika leukemije. Tijekom njezine bolesti bili su joj blizu i na neki način pomagali moji roditelji. Tako sam bila svjedokom svega onoga što se događa u susretu sa neizlječivom bolešću: straha, prihvaćanja, patnje, zaustavljenosti, pitanja i odlazaka na drugu obalu života.

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

Preuzmi mobilnu aplikaciju

U e-duhovnim vježbama na najjednostavniji način sudjelovat ćeš preko naše mobilne aplikacije. Osim vježbi, tamo te čeka i Efa riječi, svakodnevno kratko razmatranje Božje riječi. Molimo zajedno!

Google play badgeAppstore
Mary 498526 960 720