Za ovogodišnje korizmene e-duhovne vježbe odabrali smo naslov koji je ujedno i poziv: „Vrati se Gospodinu!“ Korizma je uvijek poziv na promišljanje o Božjoj riječi, na traženje Božje volje i na promatranje sebe samih u svjetlu Božje riječi, kao u ogledalu. Kroz to motrenje uočavamo mrlje, nedostatke, sve ono što je loše i grešno. Stoga je korizma poziv na obraćenje. I ove e-duhovne vježbe žele biti poziv na obraćenje potaknut Božjom riječi.

Kroz ovih četrdesetak dana razmatrat ćemo prvo misno čitanje dotičnoga dana. Kao i do sada, svakoga dana, počevši od Pepelnice tj. 14. veljače, primit ćete na svoj e-mail poruku s uputama kako se pripremiti za razmatranje, s biblijskim tekstom koji ćemo razmatrati i sa samim razmatranjem nad tim biblijskim tekstom. Svakoga dana potaknut ćemo vas da iz pročitanoga teksta i nakon razmatranja pred Gospodina donesete svoju molitvu, a ponudit ćemo vam i svoje molitve.

Zamislili smo da u korizmenim e-duhovnim vježbama razmatranja ne budu preduga. Htjeli bismo svakoga od vas potaknuti da što više vremena provede u osobnom razmatranju. Nakon ovoga razmatranja koje se može obaviti kroz dan, ponudit ćemo vam da navečer, prije spavanja, pročitate sutrašnje evanđelje. Tako to običavamo učiniti mi u našem pazinskom samostanu. Ovo naše večernje čitanje evanđelja ne podrazumijeva neko duže razmatranje, nego samo predstavlja želju da s Božjom riječju pođemo na počinak, da i to bude jedan oblik našeg povratka Gospodinu.

Voditelji

Josip
fra Josip Vlašić, OFM
Pazin

Rođen sam 1978. u Sovićima (BiH). Mama me rodila na kauču u našoj kući. Član sam Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar sam od 2003., a za svećenika sam zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi sam u samostanu i župi na Širokom Brijegu. Prva ljubav zaborava nema! Od 2010. do 2016. u Mostaru. Od rujna 2016. živim u Pazinu kao član Fundacije bl. Egidija Asiškog (misijsko europsko bratstvo).

Volim se definirati kao bogotražitelj. Volim psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jesam li Ga našao? Jesam i nisam. Tražim. I dopuštam mu da me nađe.

I volim Mariju. Ona je učiteljica moja vjere i čuvarica mojih koraka na Putu. 

Tepert
fra Darko Tepert, OFM
Pazin

Rođen je 1970. u Sisku. S 21 godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva. Tako je stupio u Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Studij teologije završio je u Jeruzalem, gdje je 1999. zaređen za svećenika. Po završenoj teologiji, u Jeruzalemu je upisao i poslijediplomski studij Biblijskih znanosti i arheologije, te je 2008. godine i doktorirao s temom „Mojsijev zakon u Lukinu evanđelju i Djelima apostolskim.“ Predavač je na Katedri Svetoga pisma Staroga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predaje također i biblijsku arheologiju na Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nastoji kroz redovito svećeničko služenje približiti vjernicima Božju riječ, kako putem homilija, kateheza za odrasle i prigodnih predavanja, tako i putem duhovnih obnova. Zauzet je također i u promicanju biblijske duhovnosti putem radija, televizije i tiskane riječi.

20525481 1917168661834588 5674005690254972306 n
fra Marinko Klaić, OFM
Pazin

Rođen sam 1980. u Vojvodini gdje sam završio osnovnu i dio srednje škole. U postulaturu franjevačkog Reda stupam 2003. u Samoboru, a doživotne zavjete polažem u Vukovaru 2009. kao brat laik (ne svećenik). Završio sam Institut za Teološku kulturu pri KBF-u u Zagrebu. Kroz različite službe do sada boravio sam u samostanu u Požegi i Trsatu, te od rujna 2013.u Palestrini (Rim) Europskom misijskom bratstvu. Od srpnja 2016. živim i pokušavam biti koristan, kao član istog bratstva, u Pazinu. Samouko i nespretno sviram gitaru. Gdje god mi se pruži prilika završiti nekakav tečaj ručnog rada, rado se pribilježim jer mi se puno toga čini korisno. Od onih dražih su mi Ikonopisanje, šivanje i pletenje korpi, za što u glavnom nemam vremena. Za molitvu, meditaciju i duhovne vježbe nisam uspio pronaći još niti jedan tečaj, barem ne kakav bi odgovarao meni, ali od Puta za Gospodinom neću odustati, jer dugog Puta nema.

Vrba
Fra Ivica Vrbić, OFMCap
Bolivija

Ivica Vrbić, OFMCap, rodio se 14. travnja 1982. u obitelji Karla i Kate r. Galić u Doboju s prebivalištem u Zavidovićima. Osnovnu školu započeo je u Zavidovićima, a zbog ratnih neprilika nastavio u Zagrebu, Vinkovcima i Gvozdu. Nakon završene osnovne škole stupa u sjemenište franjevaca kapucina u Varaždinu. Godinu novicijata proveo je u internacionalnom novicijatu u Santarcangelo di Romagna (Italija). Prve redovničke zavjete polaže u Santarcangelo di Romagna, Italija, 7. rujna 2002., a doživotne u Zagrebu 7. listopada 2006.

S i mihaljevic
s. Ivanka Mihaljević
Bugojno

S. Ivanka Mihaljević rođena je 15. listopada 1971. u Livnu. Članica je zajednice Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina. 

Na Fakultetu odgojnih znanosti na Papinskom sveučilištu Salesianum 1998. godine postigla je licencijat na području pastorala mladih i katehetike, a 2007. godine na Sveučilištu Sv. Bonaventure u New Yorku magisterij iz franjevačke duhovnosti. 

Danas živi u zajednici sestra u Bugojnu gdje djeluje kao vjeroučiteljica te održava duhovne vježbe, seminare i različite susrete duhovnog karaktera.
 

Dhontic
Fra Đuro Hontić, OFMConv
Pula

Fra Đuro Hontić rođen je 10. listopada 1959.  u Molvama. Osnovnu školu završava u Molvama, a srednju školu u Zagrebu na Šalati. 1978. u kolovozu započinje novicijat franjevaca konventualaca u Cresu, koji prekida zbog služenja vojske i nastavlja u svibnju 1980., do 26. listopada 1980., kada polaže prve zavjete u Cresu. Teologiju je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na KBF-u također diplomira na Institutu za crkvenu glazbu. 

Runje
fra Domagoj Runje, OFM
Split

Svećenik i član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Rođen 1973. u Sinju. Osnovnu školu i Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Sinju. Studij teologije pohađao je u Makarskoj i Zagrebu gdje je diplomirao 1997. godine. 
Svečane redovničke zavjete položio je 14. rujna 1996. u Sinju. Za đakona je zaređen 22. studenoga u Splitu, a za svećenika 29. lipnja 1998. godine u Šibeniku.

Ove duhovne vježbe su završile.

Kako bi ostali u toku i dobili obavijest o idućim duhovnim vježbama, prijavite se na naš newsletter.

Mary 498526 960 720

Prijava na newsletter

Ako želite primati novosti o e-duhovnim vježbama, upišite svoju e-mail adresu i prijavite se.

Vaša e-mail adresa bit će spremljena u sustavu Mailchimp koji služi za automatsko slanje newsletter mailova.
Pravila privatnosti sustava Mailchimp možete pročitati na ovom linku, kao i njihove uvjete korištenja ovdje.

Napomena: Ovo nije prijava za sudjelovanje na duhovnim vježbama nego na naš newsletter u kojem ćemo Vas
obavještavati o novim e-duhovnim vježbama i eventualnim drugim projektima.